Kurkuma na odchudzanie

Właściwości odchudzające kurkumy

Kurkuma jest cenioną przyprawą, zwaną także szafranem indyjskim. Wywodzi się wprawdzie z Azji, ale można ją spotkać także w innych rejonach świata, w ciepłym klimacie. Dużym producentem tej przyprawy są Chiny, niezwykle popularna jest także w Indiach, jako ważny składnik tak często używanej przyprawy curry. Kurkuma może być dodawana do wielu dań, zarówno słodkich jak i słonych, chętnie korzystają z niej kucharze z całego świata. Ale przyprawa ta ma także wiele właściwości leczniczych, o czym od bardzo dawna jest wiadomo.

Już setki lat temu kurkuma była wykorzystywana w medycynie naturalnej, a to dzięki wielu swoim zaletom. Ma ona działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne, często się ją też stosuje jako środek zółciopędny i oczyszczający. Jedną z najważniejszych aktywnych substancji w tej przyprawie jest kurkumina, która jest odpowiedzialna za jej żółty kolor. Kurkumę można stosować przy leczeniu wielu chorób, między innymi żółtaczki, czerwonki, schorzeń wątroby, a także przy problemach z oczami i układem moczowym.

Kurkuma jest także skutecznym środkiem pomagającym w procesie odchudzania. Jej właściwości powodują, że procesy trawienne przebiegają znacznie szybciej, a tym samym zwiększa się metabolizm organizmu. Ponadto ogranicza ona rozwój komórek tłuszczowych, a także pomaga niszczyć te, które już w organizmie są. Działając żółciopędnie zwiększa produkcję żółci, która z kolei pomaga w rozpadzie tłuszczów. Regularne stosowanie tej przyprawy może znacznie pomóc przy redukcji zbędnych kilogramów, jednak należy uważać z jej ilością ze względu na możliwość reakcji alergicznych.

  • Kurkuma na odchudzanie
  • 135