Kardamon na odchudzanie

Właściwości odchudzające kardamonu

Kardamon uważany jest za najstarszą przyprawę świata, jest także jedną z najdroższych. Ojczyzną tej rośliny są kraje Bliskiego Wschodu, rośnie między innymi w Gwatemali, Indiach oraz na Sri Lance. Uprawia się go na plantacjach, strąki zbierane są w okresie od października do grudnia, przed dojrzeniem. Po zerwaniu są one delikatnie suszone, żeby nie popękały. Kardamon jest niezwykle aromatyczny, posiada korzenny, piekący smak, idealnie komponujący się z wieloma potrawami.

Przyprawa ta jest szeroko stosowana w kuchniach wielu krajów, jest między innymi składnikiem tak popularnego curry. Ale posiada także wiele leczniczych właściwości, o czym od dawna jest wiadomo. Stosowanie kardamonu przynosi dużą poprawę przy różnego rodzaju dolegliwościach żołądkowych, takich jak nudności, gazy i wzdęcia. Dodatkowo działa on antywirusowo, antybakteryjnie i moczopędnie. Ma również duży wpływ na działanie układu krążenia, między innymi obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów.

Kardamon, podobnie jak wiele innych popularnych przypraw jest często wykorzystywany przy odchudzaniu. Jego aktywne składniki powodują wydzielanie soków żołądkowych, co wpływa na przyspieszenie metabolizmu i szybsze spalanie tłuszczów. Przyprawa ta ma także działanie oczyszczające, pomaga bowiem w pozbyciu się z organizmu różnych toksyn, których nadmiar także często jest przyczyna problemów z wagą. Z tego też powodu jest ona często składnikiem różnych diet odchudzających, zaleca się ją też spożywać przy różnych posiłkach.

  • Kardamon na odchudzanie
  • 57