Imbir na odchudzanie

Właściwości odchudzające imbiru

Imbir należy do przypraw bez których wiele kuchni nie może się obejść, szczególnie Azjaci nie wyobrażają sobie posiłków bez jego dodatków. W stanie naturalnym imbir rośnie na terenach południowo-wschodniej Azji, głównie w Chinach i Indiach. Jeszcze do niedawna u nas znany był głównie w formie sproszkowanej, obecnie coraz częściej można go dostać również jako korzenie. Imbir jest ceniony głównie za wyjątkowy smak i aromat, ale ma on także bardzo duże właściwości lecznicze i od dawna jest używany w medycynie naturalnej.

W składzie imbiru można znaleźć kilka ciekawych substancji, dzięki którym ma on tak wszechstronne zastosowanie. Są to między innymi zingiberol i gingerol, które działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Przyprawa ta świetnie sprawdza się w przypadku przeziębień i infekcji, gdyż ma działanie rozgrzewające, a także dobrze łagodzi dolegliwości ze stawami. Właściwości rozgrzewające mają też wpływ na poprawę układu krążenia, a to z kolei sprzyja lepszej koncentracji i wydajności umysłowej. Imbir często jest także używany do płukania jamy ustnej, a także przy chorobach z gardeł.

Zawarte w imbirze substancje mają także duży wpływ na przyspieszenie przemiany materii, a tym samym mają silne właściwości odchudzające. Po ich spożyciu zwiększa się temperatura ciała, organizm zużywa wtedy więcej kalorii, a to przekłada się na szybsze chudnięcie. Jest wręcz zalecane, żeby do dań o dużej zawartości tłuszczów dodawać odrobinę imbiru, pomoże to w szybszym trawieniu a jednocześnie ograniczy odkładanie się zbędnych kilogramów.

  • Imbir na odchudzanie
  • 166