Gorczyca na odchudzanie

Właściwości odchudzające gorczycy

Gorczyca to roślina z gatunku kapustowanych, rośnie ona powszechnie w Europie, Północnej Afryce i Azji. Jest ona jednym z najważniejszych składników musztard, często dodaje się ją także do konserwowych warzyw. Gorczyca występuje w dwóch głównych odmianach, to znaczy białej i czarnej, biała jest łagodniejsza, natomiast czarna ma ostrzejszy smak. Gorczyca poza kuchnią jest także stosowana do wypełniania materacy i poduszek, gorczyca czarna jest często używana do rozgrzewających plastrów i okładów.

Nasiona gorczycy są bogate w różne cenne dla ludzi związki. Zawierają blisko jedną trzecią oleju i kilkanaście procent śluzu, a dodatkowo białka, olejki eteryczne i sole mineralne. Gorczyca ma właściwości przeciwzapalne i przeczyszczające, bardzo często stosuje się ją przy różnych problemach z układem trawiennym, takich jak zaparcia, niestrawność czy nieżyty. Zewnętrznie bardzo dobrze się sprawdza przy problemach z gardłem, wykorzystuje się ją wtedy do płukania. Jest także sprawdzonym lekarstwem na zatoki, po podgrzaniu należy ją przełożyć do woreczków u przyłożyć do ciała.

Gorczyca wykazuje dużą skuteczność w walce z odchudzaniem. Duża zawartość błonnika sprawia, że układ pokarmowy funkcjonuje znacznie sprawniej i efektywniej. Gorczyca dodawana do tłustych potraw znacznie przyspiesza proces trawienia i zwiększa metabolizm, a to z kolei zapobiega odkładaniu się zbędnych kilogramów. Dodatkowo duża zawartość śluzu zmniejsza apetyt, dając szybko wrażenie sytości, przez co nie spożywa się tak dużej ilości jedzenia.

  • Gorczyca na odchudzanie
  • 211