Chili na odchudzanie

Właściwości odchudzające papryczek chili

Papryczki chili charakteryzują się bardzo wyrazistym, ostrym smakiem. Są one używane w kuchniach wielu krajów, albo na surowo, po wysuszeniu albo w postaci sproszkowanej. Chili uprawiana jest w wielu krajach, nawet w naszym klimacie można ją hodować nawet na balkonach czy ogródkach. Same papryczki są niewielkie, ciemnoczerwone i bardzo aromatyczne. Dodawane na surowo do potraw nadają im dużą pikantność, natomiast w postaci suszonej ich smak jest znacznie bardziej złożony. Jeszcze inaczej smakuje po sproszkowaniu, w takiej formie jest często składnikiem wielu mieszanek przypraw.

Substancją odpowiedzialną za ostrość chili jest kapsaicyna, która akurat w tej odmianie występuje w dość dużej ilości. W nadmiernych ilościach może być ona nawet groźna dla organizmu, jednak umiarkowane jej spożycie jest naprawdę pożądane. Chili ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, a także rozgrzewające. Duża ilość błonnika wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego, a liczne witaminy zapobiegają infekcjom. Wykazano również, że chili jest skuteczna w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Kapsaicyna jest również skutecznym związkiem pomagającym w walce z nadmiernymi kilogramami. Jej spożycie powoduje zwiększony metabolizm tłuszczów i zwiększenie wytwarzania ciepła, co w połączeniu z fizyczną aktywnością daje szybkie rezultaty. Szacuje się, że tempo metabolizmu zwiększa się nawet o 25% przy posiłkach, do których została dodana chili. Dodatkowo hamuje ona apetyt na słodycze i tłuste potrawy, dzięki czemu po prostu mniej się je. Co ważne jest ona powszechnie dostępna, więc wystarczy tylko dokładać nieco tej przyprawy do różnych potraw.

  • Chili na odchudzanie
  • 113